Koalicija vrši pritisak na modu da prekine prisilni rad

Međunarodna koalicija pozvala je u četvrtak divove mode i odjeće da prekinu lance snadbijevanja iz kineske regije Xinjiang i prekinu veze s onima koji su uključeni u prisilni rad Uigura u narednoj godini.

Koalicija za okončanje prisilnog rada u regionu Uighur, međunarodna grupa za prava, civilno društvo i trgovinske organizacije, upozorila je da petina pamučne odjeće „na globalnom tržištu odjeće bude pokvarena prisilnim radom“.

“Pozivamo vodeće brendove i prodavce da osiguraju da ne podržavaju ili imaju koristi od opsežnog prisilnog rada stanovništva Uigura i drugih naroda, turske i muslimanske većine, koje je izvršila kineska vlada”, navela je grupa u izjavi na svojoj web stranici.

Upozoravajući da “skoro svaki veliki brend odjeće i prodavac na malo koji prodaju proizvode od pamuka mogu biti implicirani”, apelovao je na marke i trgovce da napuste region “na svim nivoima svog lanca snadbevanja”, najkasnije godinu dana nakon što su se obavezali.

U njemu je rečeno da je više od 200 organizacija iz preko 35 zemalja podržalo njen poziv.

Kina je bila pod sve većim međunarodnim pritiskom, uključujući SAD, zbog tretmana Uigura, etničke grupe sa muslimanskom većinom, koja živi uglavnom u zapadnom Xinjiangu.

Više od milion ujgura i većinom muslimanskih turskih manjina okupljeno je u kampovima, prema podacima grupa i stručnjaka za ljudska prava.

Kina tvrdi da su objekti centri za stručno obrazovanje u kojima Ujurci uče mandarinsku i radnu vještinu kako bi ih odvratili od ekstremizma usled niza etničkog nasilja.

Glavni američki trgovci na malo su se u četvrtak odazvali pozivu na akciju rekavši da je uništavanje prisilnog rada u njihovim lancima snadbevanja “ključni prioritet”.

Međutim, u zajedničkoj izjavi Nacionalne federacije za maloprodaju, najvećeg svjetskog trgovinskog udruženja na malo i drugih industrijskih grupacija nije navedeno da li će potpisati poziv.

Umijesto toga, napisali su da rešenje zahtijeva „angažovanje države i kolaborativna partnerstva između vlade, industrije, grupa za zagovaranje rada, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih strana“.

U izjavi se traži da američki lideri uspostave „radnu grupu sa više zainteresovanih strana radi razvijanja i primene kolektivnog pristupa koji precizno procjenjuje problem, identifikuje konstruktivna rešenja za povećanje transparentnosti i štiti i prava radnika i integritet globalnih lanaca snadbevanja. “

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име