Moda maske za lice: kubanske kinsenjere u eri korona virusa

Kubanske devojke pretvaraju maske za lice u modni dodatak za fotosesije svoje kinsenjere, dizajnirajući ih tako da odgovaraju njihovoj odjeću za proslavu 15. rođendana – kako iz bezbjednosnih razloga, tako i kako bi pokazale kako su dostigle starost tokom pandemije virusa korone.

Kuba je maske za lice učinila obaveznim na javnom prostoru još na početku izbijanja i zaslužne su za suzbijanje širenja korona virusa na ostrvu. U ponedeljak je registrovano nula novih slučajeva širom zemlje.

Kako zemlja ublažava ograničenja zatvaranja, maske za lice čak postaju dio proslave kinsenjere – obred prelaska u ženu uobičajen u cijeloj Latinskoj Americi – koji obično uključuje fotosesiju sa mnogim glamuroznim ansamblima.

“Morala sam da dizajniram maske za lice kako bi se uklopile sa mojom odjećom i kako bi sve boje mogle da deluju”, rekla je rođendanska djevojka Sofia Valenzuela, na fotosesiji na plaži u lepršavoj bijeloj haljini.

“Maska za lice bila je zaista važna, jer je označila važnu fazu mog života, ova tri mjeseca pandemije.”

Valenzuela je neke od svojih snimaka uradila bez maske – poput one na plaži – i druge sa, posebno u urbanim prostorima.

U jednom, na primjer, pozira ispred zida Havane prekrivenim raznobojnim grafitima, dok nosi crni top, crno-bijelu kariranu mini suknju i uparenu masku za lice.

Njen krojač Migdalaixis Sanchez rekao je da je isprepletala crne i bijele pruge da bi stvorila materijal za tkaninu. Neke prodavnice su i dalje zatvorene nakon zatvaranja izazvanog virusom korona, pa kreiranje odgovarajućih maski nije uvijek lako.
„Morala sam da inoviram“, rekla je. „Morate ugoditi onima koji slave svoju kinsenjeru.“

Fotograf Manuel Padron, koji snima kinsenjere više od 10 godina, kaže da djevojke nose masku za lice – nazvanu “nasobuco” ili “nose mouth”, kao da je dio čitavog šoua. “
Thaidelen Gonzalez rekla je da se radi jednostavno o opreznosti.
“Fotografije će ionako ispasti dobro, tako da nošenje maske za lice i briga o sebi nije previše naporna”, rekla je ona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име