Modna industrija više ne može opravdati upotrebu kože bez sljedivosti

Novo otkriće kompanije Peta ima za cilj da uzdrma modnu kožnu industriju koja često zaobilazi transparentnost u lancu snadbijevanja proizvođača, posebno kada je u pitanju okrutnost prema životinjama.

Globalna zabrana krzna i industrije koja zahtijeva etičko postupanje sa životinjama u velikoj je mjeri izbjegla proizvođače kože, jer se na kožu i dalje gleda kao nusproizvod, pa se pretpostavlja da mora biti bez okrutnosti.

U otkrivanju Manfreda Karremanna, Peta Nemačka otkriva zastrašujuću surovost prevoza u kožnoj industriji u kojoj se životinje šalju na dugačka i paklena putovanja širom svijeta da budu ubijene. Ova putovanja ponekad mogu potrajati i mnogo nedelja u daleke zemlje gdje se životinje naknadno kolju na licu mesta radi kože. Etikete poput „made in Italy“ ne otkrivaju ništa o porijeklu kože ili tretmanu životinje.

Čak i najluksuzniji dizajnerski predmeti ne pružaju dobrobit životinjama, jer je koža ekonomski najvažniji nusproizvod mesne industrije. Drugi primjeri koje je Peta naveo, kažu da „kupovina koža od krava uzgajanih u SAD-u vjerovatno plaća užas fabričkog uzgoja, uključujući kastraciju, brendiranje, odbacivanje životinja, a sve to bez lijekova protiv bolova“.

Industrija od milijardu dolara
Svake godine globalna industrija kože usmrti više od milijardu životinja, a Kina je najveći izvoznik, uključujući kože stoke, ovaca. Ipak, čak se i domaće životinje kolju i mogu biti namjerno pogrešno označene i prodate bezazlenim kupcima.

Globalni zagađivač
Kancerogene hemikalije koje se koriste za tamnjenje kože zagađuju okolinu ugrožavajući život životinja i ljudi, kaže Peta. Kako je koža finansijski značajna za mesnu industriju, ona doprinosi ogromnom iscrpljivanju vode, fosilnih goriva, pašnjaka kao i klimatskim promjenama.

Prema Grand View Research-u, očekuje se da će globalno tržište kožne robe do 2025. dostići 629,65 milijardi USD. Obuća je preovlađujuće tržište, a potražnja raste uprkos širokoj svijesti o održivosti.

Ako potrošači zahtevaju sljedivost, brendovi će biti primorani da usvajaju nove standarde i procedure. U međuvremenu, pogledajte Peta-inu listu alternativa bez kože.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име