Kako je COVID-19 uticao na brze mode i high street brendove: Zara, H&M, Gap?

Da li kupujete više sada kada su tržni centri ponovo otvoreni?

Zara, H&M i Gap možda polako otvaraju svoje prodavnice, ali epidemija koronavirusa imala je pogubni finansijski uticaj na sektor brze mode, kojem treba radikalna obnova da bi se oporavila, kažu stručnjaci.

Skoro 40 odsto preduzeća u ovom sektoru očekuje da će uticaj biti “mnogo gori” od finansijske krize 2008. godine, pokazalo je istraživanje Euromonitor International-a.

Očekuje se da će prodaja odjeće i obuće ove godine pasti najmanje 12 odsto.

Globalni lider Inditex, španska grupa koja je vlasnik modnog lanca Zara, u srijedu je objavila gubitak od 409 miliona evra u prvom kvartalu, što je prvi gubitak od kada je krenuo javno 2001. godine.

Sa 88 odsto svojih prodavnica zatvorenih na vrhuncu globalnog lockdown-a, grupa je vidjela da se prodaja praktično prepolovila.

Ali grupa, koja ima solidne finansije i čije su se akcije dobro održavale, nastavila je da plaća svoje zaposlene tokom čitave krize, a da ih nije morala pustiti na kratkotrajno odsustvo kroz šemu programa.

zara 2

Nisu svi imali toliko sreće

Međutim, njihovi rivali nisu imali toliko sreće.

Primark je dao odsustvo skoro 8.000 zaposlenih u Španiji, a Mango je to učinio za 4.700 zaposlenih, navodi sindikat Radničkih komisija (CCOO).

Švedska kompanija H&M i dalje ima „desetine hiljada zaposlenih“ na kratkotrajnom odsustvu širom svijeta, rekao je portparol, predviđajući gubitke u drugom kvartalu nakon što je prodaja u martu pala za 46 procenata.

Lanac je polako otvarao svojih 5.000 prodavnica, ali do kraja maja 1.350 je i dalje zatvoreno.

Oko 68.000 zaposlenih britanskog budžetskog modnog lanca Primark imalo je koristi od punog plaćanja kroz razne državne sheme širom Evrope, „bez kojih bismo bili primorani da napravimo suvišne troškove“, priznao je u izjavi izvršni direktor George Weston.

Između 22. marta i 21. aprila marka nije prodala “ništa”, rekao je.

Američki prodavac Gap takođe je ostvario gubitak u prvom kvartalu od 900 miliona dolara.

gap

Toliko dugo, shopping spree

Pošto su prodavnice sada otvorene, japanski Uniqlo rekao je da je vidio „solidnu“ prodaju u maju nakon mjeseca u kome su se smanjile za 60 odsto, dok je Inditex rekao da je imao „progresivni oporavak“, otprilike tri četvrtine svojih prodavnica je otvoreno.

Ali oporavak će dugo trajati.

„Brendovi se snalaze sa ogromnim zalihama na rukama“, rekao je Benjamin Simmenauer, profesor sa francuskog Instituta za modu u Parizu.

„Teško je odskočiti jer moda toliko zavisi od godišnjih doba“, a kolekcije se tako brzo mijenjaju. “

Iznad svega kriza je u haos dovela globalni lanac snadbijevanja. Neke grupe otkazale su narudžbe svojih azijskih dobavljača, što je stvorilo velike probleme lokalnim odjevnim radnicima.

A u kratkom i srednjem roku apetit potrošača za modom „postaće prilično umanjen zbog snažnog smanjenja raspoloživog dohotka“, izjavila je analitičarka Euromonitor Marguerite Le Rolland u toku trenutnog brifinga.

Ali biće i drugih faktora.

“Zadovoljstvo i socijalni aspekt kupovine mode bit će vrlo teško održati kada se primijene mjere socijalne distance”, rekla je.

Kriza je definitivno podstakla prelazak na onlajn prodaju.

Većina modnih grupa videla je svoju internetsku prodaju u velikom porastu, a InditeX je u prvom tromjesečju zabilježio rast od 50 posto, a Gap je zabilježio 13-postotni rast, dok je prodaja H&M u prvom tromjesečju porasla za 17 posto, a veći rast u aprilu i maju.

Sektor takođe mora uzeti u obzir vrstu modnih potrošača koje traže.

Nakon nekoliko mJeseci zatvaranja kod kuće, da li će tražiti sofisticirane odJeće za noć u gradu ili će se zadržati u udobnoj odjeći i sportskim rekvizitima, čija se prodaja povećavala tokom lockdown-a.

“Postoji potpuna neizvjesnost po ovom pitanju”, rekao je Simmenauer koji veruje da će na ovaj ili onaj način epidemija i zastoj “ostaviti svoj trag na stilu”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име