Digitalna nedelja mode- šta znamo za sada?

Budućnost modnog kalendara je neizvjesna. Svakim danom dizajneri i njihovi timovi nude nove izazove za prevazilaženje usred zdravstvene pandemije, ekonomske depresije i globalnog pokreta za socijalnu pravdu. Planiranje za sledeću sezonu više nije posao kao i obično, ali mali koraci se čine. Nakon višemjesečnog boravka u karantinu, modne kuće su se vratile na posao u Francuskoj i Italiji sa željom da preispitaju sve, ponajviše modnu reviju.

Iako se izgled za prisustvovanje modnim revijama IRL-a u bilo kojem velikom broju čini dalekim, dizajneri oblikuju nove načine da predstave svoje kolekcije i iznesu svoje ideje sada. Modni kalendar počinje da se oblikuje; ovdje, runda od onoga što znamo do sada.

12. do 14. juna

U aprilu je Britanski savjet mode objavio da će se njena uobičajena muška nedelja mode kretati napred kao zajednička, digitalna nedelja. Domaćin BFC-a okuplja britanske brendove kako bi dijelili kreativni sadržaj u različitim formatima poput podcasta i dnevnika fotografija. „Stvarajući platformu za kulturnu nedelju mode, prilagođavamo digitalne inovacije kako bi najbolje odgovarale našim potrebama danas i na čemu ćemo nadograditi kao globalni izlog za budućnost“, izjavila je u štampi Caroline Rush, izvršna direktorka Britanskog savjeta mode.

Charles Jeffrei Loverboy, Daniel Fletcher i Lou Dalton su potvrđeni da učestvuju u novim kolekcijama; Međutim, mnogi britanski brendovi muške odjeće, uključujući Bianca Saunders i Per Gotesson, kao i brendovi poput Burberry, Richard Quinn i Vales Bonner, se suzdržavaju od izlaganja svojih proljećnih kolekcija do septembra.

5. jula

Uoči zakazane pariske nedelje mode za muškarce, Hermès prenosi digitalno iskustvo vezano za svoju proljećnu kolekciju 2021. godine, koje planira da pusti u 8:00 po srednjeevropskom vremenu.

6. – 8. jul

U Parizu će se na Fédérationde la Haute Couture et de la Mode (FHCM) održati prva nedelja virtualne visoke mode. Tokom trodnevnog digitalnog događaja, akreditovani couture kuće predstaviće video zapise i komplementarne sadržaje koji će biti dostupni uživo po unapred postavljenom rasporedu emisija, emulirajući format kao fizička nedelja mode.

9. – 13. jul

FHCM je objavio da će se proljećne kolekcije za muškarce ove sezone prebaciti u format samo za video. Slično kao IRL nedelja mode za muškarce, digitalna nedelja biće organizovana po vremenskim intervalima. „Digitalno je očigledno dio modne forme koja dolazi i iskoristićemo je kao priliku da inovacija upotpuni tradiciju“, rekao je Ralph Toledano, predsednik FHCM-a, za Vogue. „O ovome je bilo govora, poslednjih nedelja iza naših ekrana, svi smo osjećali da nedostaje neka dimenzija: senzorna. To je strašno ojačalo našu poziciju da nikada ništa neće zamijeniti jedinstvo vremena i mjesta. Emisije su glavna komponenta modne industrije i to će ostati …. Fizički događaji će nam uvijek biti draži, ali sve dok postoji neizvjesnost, trebala bi postojati i fleksibilnost. “

14.-17. Jul

Tim italijanske Camera della Moda-e na sličan način najavio je ‘cyber-focused’ format za muškarce i žene sa novim datumima iz jula pod nazivom milanska digitalna nedelja mode. Od panel diskusija o društvenim medijima do obaveza u virtuelnom salonu, ovosezonski fizičko-digitalni izlog će dizajnerima omogućiti da predstave svoju najnoviju kolekciju ili nešto sasvim drugo. „Svako može sam definisati svoju poruku. Prednost je što ste u digitalnom svijetu potpuno slobodni. Vi nalazite svoj način izražavanja. Svima smo rekli: “Imate minut do 15 minuta i vi odlučujete šta želite da pokažete”, rekao je Volou Carlo Capasa, predsjednik Camera della Moda.

Ermenegildo Zegna priređuje „phygital“ predstavu kako bi lansirao kolekciju za proljeće 2021. „Uvijek sam želio da koristim alternativne formate kako bih svoj kreativni proces prenio na još širu publiku. Ideja da ove sezone predstavim kolekciju digitalnim alatom mi daje veliku energiju i slobodu misli jer konačno mogu direktno da uđem u mjesto ljudi “, objasnio je Alessandro Sartori, umjetnički direktor Ermenegildo Zegna Group, u saopštenju za javnost. Inovativni hibridni događaj takođe će proslaviti 110. godišnjicu marke.

17. jula

Poslednjeg dana nove milanske nedelje mode, Gucci je potvrdio da će predstaviti svoju kolekciju za muškarce i žene 2021 u obliku digitalne modne revije. Međutim, ovo će biti poslednji pre-collection spekatkl kreativnog direktora Alessandra Michelea za italijansku kuću. 25. maja, Michele je najavio da će kuća proizvoditi samo dvije zajedničke revije (jedna na jesen i jedna u proljeće) umjesto pet sezonskih revija godišnje. „Zaluđen sam modnim revijama, ali možda smo otvoreni da ih vidimo na drugačiji način“, rekao je Michele.
TBD datum

Michele nije sam u odmaku od modnog kalendara. Saint Laurent, koji je takođe u vlasništvu Guccijeve matične kompanije Kering, najavio je odlazak iz unapred utvrđenih ovogodišnjih rasporeda i šire. “Svjestan trenutne okolnosti i njenih talasa radikalnih promjena, Saint Laurent je odlučio da preuzme kontrolu nad svojim tempom i preoblikuje svoj raspored”, napisao je Anthony Vaccarello, kreativni direktor kuće u Instagram postu objavljenom u aprilu. „Sada, više nego ikad, brend će voditi svoj ritam.“

9–12. Avgusta

Urednici, kupci i influenseri iz cijelog svijeta dvaput godišnje odlaze u glavni grad Danske kako bi učestvovali na Kopenhagenskoj nedelji mode. Događaj ove sezone pomjerio se za pet dana kao posljedica pandemije. „Imamo sreću da se dansko društvo otvara mnogo brže nego što se očekivalo, omogućavajući nam da Kopenhagenska nedelja mode bude veoma blizu prvobitno zakazanih termina“, primijetila je u štampi Cecilie Thorsmark, izvršna direktorka Kopenhagenske nedelje mode. „Sve naše aktivnosti će, naravno, biti postavljene tako da ispunjavaju važeće regulatorne zahtjeve.“

26.-28. Avgusta

Stokholm je otkazao svoju modnu nedelju prethodne dvije sezone zbog problema sa održivošću i finansijskih problema, ali Švedska modna asocijacija trebala bi se ponovo pojaviti u eri digitalnih modnih događaja. Kako bi trebalo da traje preko tri dana krajem avgusta, premijerna nedelja mode biće namijenjena potrošačima, umjesto štampi i kupcima. Pored unapred snimljenih prezentacija proizvoda, dizajneri će ući u središte pozornosti tokom intervjua uživo i tematskih razgovora sa urednicima Voguea.

Septembar 2020

Poznat po svojim godišnjim spektaklima modnih revija, Kerbi Jean-Raymond iz Pyer Mossa dokazuje da igranje na sigurno ne znači otkazivanje svih velikih okupljanja. U svijetlu socijalnih distanciranja, Jean-Raymond priređuje sveobuhvatnu turneju modnog iskustva kako bi prikazao svoj novi američki film. „Oduvijek je naša misija bila da pokažemo količinu razmišljanja i rada koja stoji iza stvaranja kolekcije – usporavali smo brzinu koliko proizvodimo i poboljšavali kvalitet onoga što proizvodimo tokom godina“, Jean- Raymond je rekao Vogueu.

Jean-Raymond nije jedini dizajner iz New Yorka sa nečim velikim u septembru. Budući da je sezona ljetovanja manje-više otkazana zbog zatvaranja fabrika i narudžbi na mjestu, mnogi brendovi su preusmjerili svoje napore na njujoršku nedelju mode. Kaže se da će veterani poput Proenze Schouler i ugledne pridošlice poput Collina Strada uštedjeti za septembar, što je strategija koja se razvija i u Milanu i Parizu.

Januar 2021

U aprilu je Pitti Immagine Uomo odložio proljećnu nedelju mode od juna do septembra sa idejom da se mogu održati neke društveno distancirane revije. Međutim, organizacija je nedavno odlučila da odloži sve fizičke prezentacije do januara 2021. godine, što znači da će modne nedelje muškaraca, koje se inače održavaju dva puta godišnje, ove godine će biti spojene zbog pandemije, i održaće se u Firenci. Umjesto programiranja za jun i septembar, Pitti Immagine lansiraće digitalnu platformu pod nazivom Pitti Connect koja ima za cilj da poboljša povezanost izlagača.

Umjesto da učestvuje u FHCM-ovoj modnoj nedelji digitalne mode, Giorgio Armani će u januaru ugostiti svoju sezonsku reviju Privé na Palazzo Orsini. Pridruživši se Armaniu, Chitose Abe iz Sacaija će predstaviti svoju couture kolekciju za Jean Paul Gaultier kao prvi gostujući dizajner u novoj godini.

Za razliku od većine brendova koji su u septembru postavili nešto, Virgil Abloh čeka do 2021. godine da predstavi proljećne kolekcije žena i muškaraca. Ablohova odluka da sačeka do januara znači da Off-White zvanično eksperimentiše sa “see-now-buy-now” kalendarom. Kolekcija će biti dostupna za kupovinu u februaru, otprilike mjesec dana nakon što su debitanti predstavljeni na pisti.

Iako Balenciaga nije zvanično potvrdio novi datum, francuska kuća je najvjerovatnije odložila couture debi Demne Gvasalije do 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име