Adidas i Allbirds partnerstvo stvaraju sportsku obuću sa niskim udjelom ugljenika

Adidas i brend ‘održivih’ cipela Allbirds najavili su svoje zajedničke napore u stvaranju sportske cipele sa „najnižim ikad zabilježenim ‘carbon footprint’-om “.

Prema studiji Quantis International iz 2018. godine, industrija obuće godišnje emituje 700 miliona tona ugljen-dioksida. Dvije kompanije ne samo da žele ubrzati rješenja za riješavanje ovog problema, već i njihovo partnerstvo ima za cilj inovacije procesa proizvodnje i lanca snadbijevanja, kao i istraživanje obnovljivih materijalnih resursa.

Da bi osigurale uspješno lansiranje cipela, Adidas i Allbirds iskoristiće inovacije održivosti jedni od drugih za napredak u borbi protiv klimatskih promjena, saopštile su dvije kompanije.

U aprilu su Allbirds pokrenuli program „Tread Lighter “, koji na svim njegovim cipelama štampa carbon footprints, kako online, tako i u prodavnici. U međuvremenu, u okviru inicijative ‘End Plastic Waste’, Adidas se obavezao da će smanjiti emitovanje gasova sa efektom staklene bašte za 30 procenata do 2030. godine i postići neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Adidas i Allbirds sportska obuća s niskim udjelom ugljika zadovoljit će Adidas standarde, dok će se njegov carbon footprint analizirati pomoću procjene životnog ciklusa dviju marki i alata za carbon footprint mjerenje emitovanja ugljika od kraja do kraja.

„Hitno treba smanjiti naš globalni carbon footprint, a ova misija je veća od samo Allbirda ili Adidasa“, rekao je Tim Brown, supredsjednik Allbirdasa u izjavi u četvrtak. “Bilo da to shvatimo ili ne, ovo je trka koju svi zajedno trčimo kao planeta.”

James Carnes, potpredsjednik strategije Adidas marke, dodao je: “Naši brendovi ne žele samo učestvovati u razgovoru o održivosti, želimo da nastavimo da budu katalizatori i kreatori značajnog poboljšanja.”

Trenutno tipični par patika izrađenih od sintetičkih materijala ima carbon footprint od oko 11,3 do 16,7 kilograma ugljen-dioksida, koji, uz emitovanje drugih gasova sa efektom staklene bašte, doprinosi klimatskim promjenama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име