Kako je nastao Chanel logo? Istorija ikoničnog simbola modne kuće

Modna kuća Chanel jedna je od najprepoznatljivijih robnih marki na svijetu, velikim dijelom zahvaljujući ikoničnom logotipu- dva isprepletena slova „C“. Teško je zamisliti prepoznatljiviji logo od onog koji ima Chanel, i prepoznatljivijeg dizajnera od Coco Chanel, koja je osnovala vlastiti brend još 1910. godine, a takođe mu dala istoriju i moćno nasleđe.

Ali odakle je došao logo marke? Postoji nekoliko teorija o ovoj temi. Urednici modnog portala F4F pomoći će vam da odgovorite na ovo pitanje.

Tkanje inicijala Coco Chanel

0247259c7bc447212ec0e4513f31853f

Buduću modnu kreatorku dovele su časne sestre, koje su je učile da šije.Jedna teorija kaže da Chanel logo dolazi iz prepletanja prvih slova imena Coco Chanel, jer je na engleskom njeno ime napisano kao Coco Chanel. Ova opcija je prilično uobičajena, ali teško je vjerovati u njenu istinitost. Činjenica je da se ustvari osnivačica modne kuće zove Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel. 12 godina nakon smrti majke, ona i njen otac otišli su u sklonište. Buduću modnu kreatoricu dovele su časne sestre, koje su je učile da šijei.

Nakon mature, počela je da gradi karijeru pjevačice – nastupala je u klubovima pod pseudonimom “Coco”. Neki takođe kažu da nadimak “Coco” potiče od jedne od pjesama koje je modni dizajner izveo – “Ko je video Coco?” Sama Chanel je jednom rekla da je to „skraćena verzija cocotte“ – ljubavnica prevedeno sa francuskog jezika.

“IZABRALA SAM OSOBU KAKVA SAM ŽELELA DA BUDEM I JESAM”, JEDNOM JE IZJAVILA. “AKO JE GABRIELLA BILA ŽENA KAKVA SAM SE RODILA, ONDA JE COCO ŽENA KAKVA SAM POSTALA.”

s1200

Ipak, umješanost nadimka u logotip malo je vjerovatna, jer je dizajnerka smislila to 1925. godine, 15 godina od osnivanja brenda.

Tkanje inicijala Coco Chanel i njenog ljubavnika

Druga i najromantičnija verzija nastanka Chanel logotipa kaže da je poznata kombinacija dva slova „C“ bila posvećena ljubavi cijelog života Coco Chanel – Arthur “Fight” Capel. Bogati predstavnik engleske više klase i komandant Reda Britanskog carstva finansirao je njene prve butike. Mnogi primećuju da je Capel uticao na sam koncept marke. Na primjer, pravougaona bočica parfema Chanel No. 5 sa ukošenim uglovima bila je prilagođena kožnom putnom koferu.

Arthur Edward Capel

Par je bio u vezi 9 godina, ali uprkos očekivanjima Coco Chanel, Capel joj nikada nije bio veran. Po završetku njihove romanse, oženio se engleskom aristokratkinjom- Lady Dianom Wyndham. Godinu dana posle vjenčanja, 1919, tragično je umro u saobraćajnoj nesreći.

“Njegova smrt je bila za mene strašan udarac. Nakon što sam izgubila Capela, izgubila sam sve. Ono što je uslijedilo ne može se nazvati srećnim životom “, priznala je Coco Chanel svom prijatelju Paulu Morandu 25 godina nakon smrti svog ljubavnika.

@
1e763632 09e6 11e9 a49c 4bf0b44c41d0

Prozori dvorca Château de Crémat

Prema trećoj verziji porijekla čuvenog Chanel logotipa, Coco Chanel sama ga je stvorila 1925. godine nakon što je posetila Château de Crémat – dvorac u Nici (Francuska), gdje je često prisustvovala zabavama svoje prijateljice Irine Bretz. Veliki panoramski prozori dvorca imaju mnogo lukova ukrašenih vitražima. Kažu da se upravo na tim prozorima nalaze reference na umjetnička dela i da su upravo oni inspirisali dizajnerku da stvori logotip. Ovo nije prvi put da je arhitektura inspirisala dizajnera, zar ne?

157a932cb77e940da696a1b8e27e8c46

Vitraži u katedrali u Obazinu

Prema službenoj verziji modne kuće, osnovanoj 1910. godine, sama Coco Chanel kreirala je poznati logo 1925. godine. Njega su inspirisali geometrijski obrasci katedrale u Obazinu. Ona se nalazila u manastiru stvorenom za zbrinjavanje siromašnih i odbačenih siročadi. Bio je to težak i skroman život, koji je zahtijevao strogu disciplinu. Ovdje je nakon smrti majke kultna modna kreatorka provela detinjstvo i naučila da šije.

DSC 0902

Bez obzira na istinitost priče o kreiranju logotipa modne kuće Chanel, on će zauvjek ući u istoriju mode kao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih simbola.

Pratite nas i reći ćemo vam još mnogo zanimljivih stvari.

Uvijek za Vas modni portal F4F.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име