Nada Kadović Koljenšić: Ne volim da se ponavljam sa istim modelima

Danas redakcija modnog portala F4F ima čast da razgovara sa jednom od najuspješnijih modnih dizajnerki u Crnoj Gori.

Nada Kadović Koljenšić je rođena u Nikšiću, još od malih nogu pokazivala veliki talenat i interesovanje prema poslu kojim se sada bavi. Svoju prvu haljinicu sašila je ručno, u 6. razredu osnovne škole, a kao srednjoškolka dizajnirala je odjeću za sebe. Svoju prvu kolekciju predstavila je na na 9. Fashion Connection-u, u aprilu 2012.godine, a već 2013. imala je svoju prvu samostalnu reviju poznatu po tome što su njene kreacije nosile poznate ličnosti: Neda Ukraden, Branka Šćepanović, Vesna Dedić…

Umjetnica koja sve modele radi isključivo sama, sa unikatnim ručnim radom a pritom je i veliki dobročinitelj. O njenom povlačenju iz medija, novoj kolekciji, porodici i drugim, vama zanimljivim temama, pričamo upravo sa Nadom!

2
Nada Kadović Koljenšić

Nado, prije intervjua, uvijek se pripremamo- čitamo članke o nekoj osobi, gledamo profile na društvenim mrežama itd. U pripremi za Vaš intervju primjetili smo da ste prestali da objavljujete postove na svom Instagram i Facebook profilu. Recite nam, sa čime je to povezano? Možda Vas je situacija sa karantinom toliko pogodila da ne želite ništa da radite? Ili obrnuto, radite li tako naporno da nemate vremena za društvene mreže?

Dobro ste primijetili. Pa ovako ja sam se malo prije ovih zabrana vratila iz Turske gdje sam bila u nabavku materijala za predstojeći period uključujući prije svega mature a i za neku novu priču kada je moj rad u pitanju. Međutim sticajem okolnosti sve se zaustavilo. I onda sam taj period iskoristila za odmor i druženje sa ukućanima, prije svega sa mojim unucima.

Da budem iskrena malo mi je i odmora falilo, za čitanje neke dobre knjige.. Sa druge strane nijesam neko ko voli da svako malo nešto objavljuje pogotovo iz privatnog života. Takođe prije ovih dešavanja u pripremi je bilo slikanje pojedinih novih modela haljina od kojih su dvije objavljene dok ostale čekaju da se ponovo sve pokrene.

Ne volim da se ponavljam sa istim modelima,a kako imam dosta posla ne stižem da odradim puno toga novog i to je jedini razlog moje stagnacije na društvenim mrežama.

Vaše kolekcije uglavnom sastoje od ženskih haljina. Možete li nam reći, sa čim je to povezano?

Da. Razlog tome je to što možda najviše volim da radim vjenčanice i svečane haljine. Bude tu i ženskih odijela i kombinezona..ali uglavnom su haljine. Radim i muška odijela ali ih još nijesam predstavila na modnim revijama.

Među haljinama koje šijete, dosta je vjenčanica. Šta je za Vas predstavlja vjenčanica? Kakva osjećanja doživljavate kada vidite djevojku koja će se udati?

Njih sa posebnom pažnjom radim. Jako mi je bitno da djevojka koja će je obući bude srećna i zadovoljna jer je to za svaku mladu najbitniji momenat. Momenat kada ona želi da izgleda posebno i da se osjeća dobro u tome što nosi. I to uzajamno poštovanje mog rada i njihovih želja uvijek donese maksimalne rezultate.

U posljednje vrijeme na internetu je vrlo malo članaka o Vama i Vašim aktivnostima. Šta mislite sa čim je to povezano? Šta je razlog Vašem, da tako kažemo, povlačenju iz medija?

Pa ima onoliko koliko i ja imam nešto novo da predstavim. Iskrena da budem nijesam baš ljubitelj gostovanja u emisijama, jer imam fobiju od javnih nastupa. Mislim da je to moj kamen spoticanja kad je moj rad i taj vid prezentacije u pitanju. Inače uglavnom svi mediji sa kojima sam od samog početka  sarađivala otprate sve sto imam da predstavim.

2020 05 12 05 33 29
“Šobajić” kolekcija

Šta radite posle radnog vremena? U kojim aktivnostima uživate tokom slobodnog vremena?

Moj radni dan nekad traje i po 12 sati. Tako da i nemam baš puno slobodnog vremena ali kad imam onda volim da pješačim, naravno kada to vremenske prilike dozvoljavaju. Ne preferiram odlaske u fitnes centre jer puno vremena provodim u zatvorenom prostoru. Volim da čitam, odgledam dobar film, izađem sa drugaricama.

Pričajte nam o Vašoj porodici. Da li Vas podržavaju? Da li neko od njih ima tu umjetničku notu kao Vi?

Ja sam u braku 29 godina i imam sina i ćerku. Sin je oženjen i ima dva sina. Mateja 2 godine i Andreja koji će za par dana napuniti godinu. Naravno ,da su mi oni velika podrška. Stariji obožava da uđe u moj atelje da dira makaze, igle, mašine ..sve što ne bi smjelo jedno malo dijete.

Moja ćerka je arhitekta i ako uzmemo u obzir da je i to jedna vrsta umjetnosti onda mogu reći da je ona povukla taj talenat. Ja sam inače samouka. Još kao dijete sam voljela da krojim i šijem uglavnom ručno, jer nijesam imala mašinu. I nemam završenu školu za dizajnera, ali sve modele radim isključivo ja. Od krojenja preko šivenja, i naravno ručnog rada.

123
Nada Kadović Koljenšić sa porodicom

Ono što ne radim su skice..jer stvaram model u toku rada. Jedina smjernica za početak izrade neke haljine su mi materijali.

Koja je revija, na kojoj ste učestvovali, posebno važna za Vas?

Zaista moram naglasiti da su mi sve po nečemu značajne. Samim tim ne mogu izdvojiti jednu najbitniju, stoga evo od svake po malo!

2012. godina i moja prva revija. Samim tim što je prva je posebna, da ne govorim o pozitvnim komentarima, jer sam upavo tu htjela da pokažem svo svoje umijeće u ovom poslu.

2013. revija sa poznatim ličnostima u ulogama manekenki. Neda Ukraden, Branka Šćepanović, Vesna Dedić, Zoja Đurović, Marina Medojević, novinarke, voditeljke, rukometašice dovoljno razloga da bude posebna.

2014. kolekcija Diamond opet posebna sve je bilo u znaku Dijamanata. Nekako mi se sve slučajno poklopilo. Sa tom kolekcijom sa išla i na Bukurest FW.

Te iste godine radim i kolekciju za djecu koja je opet po tome što je za djecu bila posebna a da ne govorim o toj mojoj ideji da uključim i dvije djevojčice sa Daunovim sindromom. Bio je to prvenac u svijetu i naišlo je na jednu veliku podršku. Svi znamo da su te te djevojčice jako popularne na svim društvenim mrežama. Ova kolekcija je inače bila moj poklon djeci iz Doma Mladosti u Bijeloj.

IMG 3062 1
Prva kolekcija “Grace Kelly”

2015. godina i  kolekcija Divane, održana u Delta City-ju. Naišla je na nevjerovatnu gledanost i pohvale od strane publike, koja se igrom slučaja našla tu. A inače su neki komentari bili da moje prelijepe haljine ne zaslužuju da se pojave na takvom mjestu jer se smatralo da Delta nije ,,nivo,,. Međutim meni to nikad nije bitno ako sam ja zadovoljna sa svojim radom. Mada bih uvijek nešto mijenjala kad je sasvim završena. (dodaje uz osmijeh)

2016. godina, takođe još jedna prelijepa kolekcija. Izgleda mi je ta 2016.  bila sva u znaku nekih proslava- oženila sam sina, dobila nagradu za kreativnost u Jasiju u Rumuniji.

2017.-te sam odradila kolekciju koju nisam prikazala na FW već sam po prvi put odradila slikanje i video snimanje. Ta kolekcija je bila vrlo lijepo ispraćena kroz medije. Ranka Perović je za njenu emisiju Stil naročito došla da snimi prilog na mjestu slikanja. Tako da je i ova kolekcija bila na neki način posebna.

2018.-te sam započela da radim novu kolekciju, ali nijesam stigla da je završim te iste već

2019.-te i to ne kompletnu iz razloga što je ova kolekcija rađena po prvi put po inspiraciji sela Šobajići. To je selo gdje sam ja tokom odrastanja dosta boravila jer sam ga jako voljela.

A kolekciju sam predstavila u okviru jednog neobičnog modnog događaja u domu starih u Grabovcu. Za taj događaj sam odradila i mini kolekciju za osam štićenica toga doma i naravno poklonila ih istim.

IMG 7844 12 05 20 02 21
“Šobajić” kolekcija

To je inace bio jedan jako emotivan modni događaj.

Recite neku anegdotu ili interesantan događaj iz Vaše profesionalne karijere.

Pa ima toga uvijek ali evo ispričaću nešto što mi mnogo značilo pogotovo jer je to bio moj početak što se tiče mog javnog pojavljivanja. Ja čim završim sa jednom kolekcijom odmah krenem u nabavku materijala za sledeću. Haljine šijem i tokom cijele godine i ne pokazujem ih i ne prodajem dok se ne pojave zvanično. Međutim jednom sam napravila izuzetak kada su bile mature upitanju.

Došla je djevojka sa mamom, moleći me da im da im uradim haljinu nedelju dana pred mature. Naravno, kako sam ja već bila zauzeta nije postojalo nikakve šanse da to i prihvatim. Međutim, bilo mi je jako žao zbog toga pa ja odlučim da im pokažem haljinu koju čak nijesam ni završila skroz. Čim su je vidjele znale su da je to to. Samo sam je završila i one su otišle prezadovoljne.

Istu noć, samo što su maturanti ušli u restoran, njena mama zove. Ja već sva u strahu da se nije dogodilo nešto što niko ne bi želio. Javljam se i iščekujem neki problem. Njena mama kaže:,,Nado, mala je najljepšu haljinu..svi su bili oduševljeni, a vrhunac svega je što je djevojka iz mase rekla.,,.pogledajte ovu haljinu ,ovo je najljepša haljina koju sam vidjela i ovo je mogla da uradi samo Nada Koljenšić’ a ja sam sva srećna rekla jeste ona je radila”.

I danas se trudim da moje haljine ne liče na kopije drugih dizajnera koliko god ti dizajneri bili svjetski poznati.

Koji od svjetskih modnih dizajnera je Vaš idol?

Nemam idola. Ali volim one dizajnere sa kojima se moje ideje poklapaju. Tako da su tu prvenstveno libanski dizajneri. Eli Sab Abed Mahfuoz, Zuhair Murad ali volim i tu egzotičnu notu kakavu imaju haljine Roberta Kavalija, a pogotovo kad su boje upitanju.

Sve je primjetniji trend izrade odjeće od recikliranih materijala u svijetu, i sve se više razvija. Kako se osećate povodom ovoga? Postoji li mogućnost da ćete se pridružiti ovom pravcu?

To bi bilo prava stvar i naravno da ću i ja pristupiti toj vrsti materijala. S tim što materijali od kojih se izrađuju haljine su takvi da je vrlo teško ući u tu priču, makar za sad. Jer, recimo, čipka sa perilicama se radi na tilu koji je sintetički perlice su u zavisnosti od materijala plastične ili staklene opet sinteticko porijeklo.

Kakve su po vašem mišljenju perspektive modne industrije u kontekstu trenutne situacije s koronavirusom?

Ovo je su momenti gdje se moramo zapitati šta i kako dalje. Kakva su trenutna predviđanja, čini mi se da neće biti skoro dešavanja gdje će se nositi  svečane haljine. Ali ja uvijek razmišljam pozitivno i gledam da nađem alternativu.

Da li lično očekujete da se karantin ukine i šta ćete prvo uraditi nakon što se ‘sve vrati u normalu’?

Iskrena da budem, ova dešavanja mi nijesu padala teško. Ja nijesam neko ko pretjerano izlazi. Vjerovatno ću poći sa unucima u park, na onim njihovim igralištima. Znam da je to i sad moguće ali ipak ćemo još malo sačekati. Radi svake sigurnosti.

Šta biste imali da poručite svojim fanovima ali i posjetiocima modnog portala F4F?

A svojim fanovima bih rekla da sam pripremila za ovo vrijeme nešto novo za njih i da nas prate.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име