Sjaj za usne se vraća na velika vrata

Sjaj za usne, poput rumenila ili maskare, proizvode gotovo svi kozmetički brendovi i nalaze se u torbici skoro svake djevojke. Prateći trendove, nanosimo ga u debelom sloju ili lagano trčimo duž usana, stvarajući efekat hidratacije, ali od ovog alata se nikako ne odričemo.

Danas ćemo govoriti o tome ko je prvi put razvio formulu sjaja za usne i kako je ovaj proizvod osvojio srca svih žena na svijetu.

Izum sjaja za usne pripisuje se slavnoj francuskoj kraljici Caterina de’ Medici, koja je sebe zvala pravim manijakom za ljepotu i radila u sopstvenoj laboratoriji na stvaranju kozmetike.

Željeći da dobije ruž za usne koji će joj usne učiniti senzualnijim, ali ne i potpuno ih sakriti pod velom boje, kraljica je napravila prvi sjaj za usne.

165bc5adcca08df753807b6fc4f1dda4

Glavne komponente proizvoda bile su biljne boje, pčelinji vosak i prirodna ulja, koji su poboljšali prirodnu boju usana, dali im glamurozni sjaj, a takođe ih omekšale i hidratizirale zahvaljujući prirodnim komponentama.

Ubrzo su druge dvorske dame počele da prave mešavinu ulja i lakih boja i nanose ga na usne, ali zbog nedostatka jasne formule proizvod nikada nije postao popularan i ubrzo su svi zaboravili na njega.

Sjaj za usne u modernoj verziji predstavio je prvi holivudski šminker i osnivač personalizovanog kozmetičkog brenda Max Factor. Savršeno glatka porculanska koža, duge guste trepavice, izražene tanke obrve i bogate usne – tako je gospodin Factor zamislio idealnu ženu i u cilju stvaranja izvrsnih scenskih slika, sredinom 20-ih počeo da razvija vlastite kozmetičke proizvode. Jedan od revolucionarnih izuma šminkera je sjaj za usne nazvano X-Rated, koje je proizvodio Max Factor od 1932. do 2003. godine.

life d

Uprkos svojoj svestranosti, sja za usne dugo nije prelazilo granice holivudskih svlačionica i procurilo u mase tek sredinom 1970-ih, jer su upravo u ovom periodu filmske zvijezde počele da vrše veliki uticaj na stil drugih žena. Mnoge žene počele su kopirati šminku glumica poput Faye Dunaway, Jane Seymour i Susan Sarandon, koje su se često pojavljivale na ekranima sa sjajnim usnama.

94582c924c18f92514504926909eb5dc

U periodu 70-ih skoro sve kozmetičke kompanije počele su da proizvode sjaj za usne, ali Lip Smackers iz Bonne Bell brenda, koji je imao prijatan voćni miris, napravio je pravu senzaciju. Od tada su beauty brendovi počeli da obraćaju pažnju na miris kozmetike, uvidevši da je to veoma važno za njihove kupce.

Od 70-ih godina, kada je želja da u svom kozmetičkom slučaju imaju sjaj za usne prisiljavala žene da čuvaju ogromne redove u trgovinama i daju im uredne iznose, ovaj ‘lijek’ je već više puta bio na vrhuncu popularnosti. Nedavno su najpoznatije svjetske zvijezde, poput glumica Margot Robbie i Emma Stone, manekenke Kendall Jenner, Winnie Harlow, sestre Hadid i druge, počele da izlaze na crvene tepihe i društvene događaje sa sjajem na usnama.

1940439a5eb15741dd33c53ea3e89fa8

Koliko dugo ovaj talas traje nije poznato, ali sigurno znamo da nije poslednji.

Materijal pripremila Ana Modna

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име