Hoće li digitalni saloni spasiti modne brendove koji vrše veleprodaju?

Još u januaru, kopenhaški sajam CIFF predstavio je svoj prvi digitalni salon. Inicijativa je tada imala malo fanfara, ali kako je rastuća pandemija zaustavila događaje u globalnoj modnoj industriji, koncept digitalnog salona možda bi mogao spasiti sezonu.

U partnerstvu sa internetskim salonom Ordre, CIFF je stvorio digitalnu i fizičku prisutnost omogućujući robnim markama da se povežu sa kupcima i trgovcima koji nisu u mogućnosti da putuju i prisustvuju sajmu. Za brendove koji zavise od veleprodaje, digitalni saloni će se biti novo ‘normalno’.

Ordre je osnovan kao dodatni i komplementarni kanal radi lakšeg upravljanja luksuznim veleprodajnim mrežama na globalnom nivou, ali možda će uskoro biti dominantan kanal budući da se globalne nedelje mode odlažu ili ukidaju, ostavljajući brendove sa širokim distributivnim mrežama i one koji se nadaju prodoru na nova tržišta grabeći ka kupcima.

Dok digitalni saloni riješavaju problem vidljivosti, oni ne nadoknađuju poremećene lance snabdijevanja, zatvorene fabrike i mrežu preduzeća i pojedinaca potrebnih za proizvodnju kolekcija odjeće i prototipa. Takođe ne rešava težak zadatak snimanja look book-a sa striktnim pravilima društvenog distanciranja. Bez fizičke odjeće i slika, gotovo je nemoguće prodati kolekcije. Da li je?

Kolekcije samo za digitalnu upotrebu

Fabricant, digitalna modna kuća sa sjedištem u Amsterdamu, proizvodi odjeću samo za digitalnu upotrebu, stvarajući rješenja za proširene stvarnosti i proizvode kao marketinško sredstvo za modne brendove. Ubrzo će se pokazati da je to neophodno sredstvo za prodaju, takođe sa zatvorenim fabrikama za prototipiranje i globalnim putničkim embargom koji kupce i trgovce drži kod kuće. Virtuelni uzorci mogu biti novi normalni, koji su sa praktičnog stanovišta jeftiniji i lakši za izvršenje. Sa otkazanim nedeljama mode, saloni očekuju pad broja posjetilaca, a mnogi brendovi smanjuju budžetske prognoze i traže nove mogućnosti za prodaju.

Pitanje je, naravno, da li će trgovci kupovati koncept digitalnog salona kao glavno sredstvo za pregled kolekcija? Bez mogućnosti dodirivanja odjevnih predmeta, da se fizički vide rez tkanine na tijelu, kako tkanina reaguje na kretanje, kako se različiti odjevni predmeti mogu sabrati zajedno kako izgleda i, što je najvažnije, kako se kvalitet izvršava, pokazuje inherentne nedostatke digitalne mode. Kao što je to često slučaj, teško je odrediti vrijednost onoga što je nematerijalno. U idealnom svijetu, fizičke i digitalne oblasti nadopunjuju se, povećavajući prodaju i personalizujući iskustva. Sigurno je da digitalna veleprodajna platforma može biti značajno osvježenje za kupca koji je bio na četiri međunarodne nedelje mode i u kojima je bezbroj kolekcija.

Kao i većina industrija, i moda će morati da prođe kroz nove procese i riješenja za predstojeću sezonu, koja će i dalje biti u velikom oblaku pandemijske krize. Za neke su digitalni saloni možda samo alat za opstanak.

th 1jg6bu6c 2020 04 29

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име