Kako se moda prestala brinuti i naučila voljeti TikTok

Dok Avril Lavigne i “What the hell” odzvanjaju u pozadini, Charli D’Amelio i tri Prada modela koračaju prema kameri. Melodija iz 2011. godine verovatno je kvalifikovana kao zlatna starina za D’Ameliu, kojoj je bilo oko šest godina kada je ovaj hit nastao. 15-godišnja zvijezda TikTok-a bila je prvi gost ove sezone u Pradi, objavivši nekoliko videa o sebi kako pleše ispred cvjetnih pozadina revije. Ona se može pohvaliti sa 33,4 miliona pratilaca. I poput Emme Chamberlain (YouTube), Aimee Song (Instagram) i Tavi Gevinson (blogovi; sjećate se blogova?) prije nje, ona se našla na tom odanom putu – sve do Fashion Week-a.

elm050120tiktok 002 1587406312
Taylor Hage u Diorovoj jeseni 2020. godine

“Too long; didn’t read” ako imate više od 30 godina: TikTok čija je preteča aplikacija za sinhronizaciju usana Musical, a sada je prostor gdje korisnici mogu objavljivati kratke video zapise sebe kako rade nešto u muzici. To „nešto“ može značiti ples, fitnes rutine, pečenje, čak i stomatologiju (da, zubarski uticaji su dobra stvar). Aplikacija je već bila korisna za muzičku industriju, a pjesme poput Lil Nas X-ovog „Old Town Road-a“ i Y2k i bbno $ ovog „Lalala“ cvetaju na ovoj platformi. Učinili su ga svijetom umjetnosti; septuagenarska video umjetnica Cecelia Condit pronašla je svoj rad uobličenim na platformi kao meme. A sada je njen modni trenutak u punom sjaju.

Prošlog februara, TikTok je poslao tri predstavnika na njujoršku nedelju mode: Cosette Rinab, Taylor Hage i Tyler Gaca. Trio je emitovao prizore iz emisija poput Tory Burch i Rag & Bone svojim 2,4 miliona pratilaca. Hage je nastavila da sjedi u prvom redu na Diorovoj jesen 2020. godine u sivoj Bar jakni i suknji. Njeni pratioci su zavirili u pogled u videu „Get Ready With Me “ koji je objavila u pripremi za show.

elm050120tiktok 003 1586962791
Noen Eubanks

Celine, poznata po tome što ume da namiriše nove modele, nedavno je angažovala 18-godišnjeg „e-dečka“ i TikToker-a Noen Eubanks kao lice. A modni brendovi stigli su na platformu da kreiraju sopstvene naloge, igrajući se zajedno sa naletom virtuelnih „izazova“. Na Instagramu će savršeno uokvirena i filtrirana slika privući pažnju; u nestabilnom svijetu TikTok-a, sve je u izazovu. Burberry je tražio od aspiranata da formiraju inicijale TB da bi proslavili osnivača, Thomasa Burberryja; projekat je prikupio preko 100 miliona pregleda, u skladu sa brendom. „Bilo je to prirodno za nas“, kaže Mark Morris, Burberryjev stariji potpredsjednik digitalne trgovine, „da razgovaramo sa mlađom publikom i pozovemo ljude u naš svijet“. Balmain, prva pariška modna kuća koja se pridružila TikTok-u, kreirala je izazov #FashionDuality – u kojem su se korisnici „transformisalii“ iz jednog stila u drugi uređivanjem – kako bi promovisao svoju saradnju sa Puma i Cara Delevingne. Prema riječima višeg digitalnog direktora KCD-a, Mélanie Crété, koja radi sa Balmainom na svom prisustvu TikTok-a, „čudan, zabavan i lo-fi“ sadržaj obično ima najbolje rezultate. Ona to vidi kao način „premošćivanja razlike između luksuza i pop kulture“.

Najveća valuta ovdje je, naravno, pažnja, ali stvarna valuta se takođe mijenja. Izazov brenda Ralph Lauren tokom US Opena rezultirao je sa više od 100.000 videoprikaza, što je ukupno više od 790 miliona pregleda, kaže marka. Izazov je uradio i onu nedostižnu stvar – prodati odjeću. Na stranici s velikim brojem izazova na sajtu je bilo proizvoda koji se mogu kliknuti. Nedavno je brend pozvao TikToke-re u svoju prodavnicu i studio i Ralph’s Coffee na minishooting, dajući im kreativni carte blanche. „Na kraju, uspjeh ove platforme nećemo određivati mi“, kaže Alice Delahunt, glavni digitalni direktor Ralph Lauren-a. “Biće to nova generacija.”

elm050120tiktok 005 1586962508
COURTESY OF RALPH LAUREN

Za Hage je otkrila da joj je TikTok slava prethodila. „Jedan od uličnih [stilskih] fotografa koji je slikao i izgledao je kao:„ O, bože, pratim te na TikTok-u! “„ I onima koji misle da je to sfera samo za generaciju Z: Taj je muškarac, kaže, izgledao kao da je u pedesetima.

Preuzeto sa stranice: https://www.elle.com/fashion/trend-reports/a32157070/tik-tok-fashion-influencers/

Prevedeno: F4F

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име