Gabrielle Chanel i bioskop’ istražuje duboke veze dizajnera u Holivudu

Gabrielle Chanel imala je jedva deset godina kada je prvi komercijalni film predstavljen 1895. Tada je nova tehnologija ostavila neizbrisiv trag u njenom umu. Kretanje je bilo ključno za Chanelinu viziju, jer je dizajnerka oslobodila žene od njihovih prethodnih krojačkih ograničenja korišćenjem svilenog dresa i pozajmljenih od dječaka silueta. A žena Chanel, bila na ekranu ili ne, uvijek je bila žena u pokretu. ‘Gabrielle Chanel i Cinema’, najnoviji dio serije Inside Chanel, dublje zadire u to nasljeđe.

02 inside chanel gabriellechanel and cinema 1 hd 1587323014 1

“Danas se moda kroz kinematografiju može nametnuti”, rekla je pametna dizajnerka 1931. godine, a ona bi mudro koristila medije da poveća domet svog brenda. Iste godine, Chanel je otputovala u Holliwood kao gost filmskog magnata Samuela Goldwyna. Njegov zahtjev? Da bi Chanel oblačila njegove glumice, među kojima su Gloria Swanson, Marlene Dietrich i Greta Garbo. U tom trenutku, Chanel je već imala kreativnu ruku u nekoliko francuskih filmova (bila je odgovorna za uber parišku beret-trench kombinaciju koji je nosila Michelle Morgan u ‘Port of Shadows’). Međutim, Chanel kao marka pojednostavljene sofisticiranosti Tinseltown je smatrao previše minimalističkim, u suprotnosti s prevladavajućom estetikom zaslepljivanja.

06 inside chanel gabriellechanel and cinema 12 hd 1587330414

Neustrašiva u svom viđenju, Chanel je jednostavno spakovala torbe i uputila se kući, iako daleko od praznih ruku. Nakon što je puno uzela u obzir osvjetljenje i kompoziciju scena, Chanel je angažovala filmskog reditelja Roberta Bresson-a da je fotografiše sa svojim finim dizajnom nakita i nastavila je da kreira kostime za filmove legendarnih reditelja kao što su Luchino Visconti i Alain Resnais. Bila je to Resnaisova poslednja godina u Marienbadu (1961.), za koju bi crni komadi od šifona iz njene kolekcije Haute Couture pomogli da se stvore neke od najslikovitijih slika u bioskopu. Zapravo, sam dizajnerkin pristup životu nije bio drugačiji od filma sa pažljivom montažom, izumom, koji je na kraju kulminirao vlastitom inspiracijom za veliki ekran. Pogledajte video u nastavku

13 inside chanel gabriellechanel and cinema 11 hd 1587330344

Preuzeto sa stranice: https://www.elle.com/fashion/a32200388/gabrielle-chanel-and-cinema-short/

Prevedeno: F4F

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име